Guides

Sidder du på kontoret hele dagen? – forebyg kropssmerter

Mange ansatte på kontorer døjer med smerter i skuldre, nakke, arme og hænder. Men også ansatte inden for mange andre brancher bruger en stigende del af arbejdstiden ved skærmen. Faktisk oplever to uf af tre kontoransatte fysiske smerter som ondt i nakke eller håndled på jobbet. Få her nogle gode råd til, hvordan du kan forebygge smerter ved arbejdet.

Kropssmerter ved dårlig holdning og ensartede bevægelser

En ny undersøgelse viser, at to ud af tre af HK Stats medlemmer oplever, at deres stillesiddende arbejde med gentagende bevægelser foran en computer er en belastning, der giver fysiske gener i nakke, skuldre og ryg. Det skriver A4 Arbejdsmiljø. Mange kontoransatte døjer særligt med rygsmerter. Det er ikke alene musen der er problemer, det er mere det, at du arbejder så lang tid med de samme ensidige bevægelser, der i høj grad er med til at slide ned.

Fysioterapeuterne løber rigtig stærkt for tiden. Kontorfolk er i høj grad ramt af fysiske smerter og det bliver ikke bedre med den voksende branche inden for kontorarbejde.

Det gode udstyr er justerbart  

Menneskets krop er designet til at være i bevægelse, og inaktivitet over længere tid vil som regel give os problemer i form af smerter, svækkelse af muskler og kondition, samt stivhed i leddene. Derfor er et af de væsentligste krav til et godt bord og en god stol, at de tillader dig at variere og skifte mellem forskellige arbejdsstillinger. Godt udstyr giver mindre risiko for smerte. Det er ikke i sig selv farligt at arbejde ved skærmen. Men fastlåste arbejdsstillinger og forkert udstyr kan give smerter i bl.a. nakke, skuldre, håndled og ryg.

For stolens vedkommende skal den kunne indstilles i højden, og sædet skal kunne vippes frem og tilbage. Ryglænet skal gerne give god og behagelig støtte i din lænd. Er der armlæn på stolen, må de ikke forhindre dig i at få stolen helt ind til bordet. En ergonomisk kontorstol er en stol der giver dig friheden til at skade de varierende stillinger, din krop har bedst af i løbet af dagen.

Udover det er en god ide at anvende hæve-sænkeborde, en god kontorstol og en rollemus, så kan du også lave andre tiltag. Sidder du ned og arbejder, passer bordhøjden hvis bordpladen er i højde med din navle. Når dine arme hviler på bordpladsen, skal vinklen i albuerne være cirka 90 grader. Er der armlæn på din stol, bør de være placeret i samme højde som bordpladen.

Du har også selv et ansvar  

Bordet og stolen afgør, om du kan indrette sig godt foran skærmen. Det vigtigste er, at de skal kunne indstilles, så de passer til din krop og dine arbejdsopgaver. Det er vigtigt at der er nok plads på og omkring arbejdsbordet, det skaber et bedre arbejdsmiljø.

Mange gener ved skærmarbejdet skyldes helt basale forhold omkring skærmen. Tastaturet og musen. Det er enkelt og billigt at gøre noget ved. Gener ved skærmarbejde hænger ofte sammen med antallet af museklik. Sørg for at blink og hold pauser væk fra skærmen jævnligt, så øjnene kan få ro.

Godt udstyr er ikke nok. Variation er nøglen til at forebygge skader og gener ved skærmarbejde. Det handler blandt andet om rent faktisk at hæve og sænke bordet, at skifte stilling og holde pauser og at skabe naturlig afveksling i arbejdsopgaverne. God ergonomi ved skærmarbejde handler først og fremmest om variation i arbejdet og i arbejdsstillinger. Indretning og tilrettelæggelse af arbejdet har stor betydning, men du kan også gøre noget selv for at forebygge smerterne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *