Nyheder

Airbus revolutionerer flyproduktion med 3D-printer

For bare 10 år siden var tanken om, at man ville blive i stand til at printe et fly, helt hen i vejret.  Men Airbus har netop på en stor luftfartsmesse, fremvist et 4 meter langt fly som består af 50 dele, der alle har det til fælles, at være blevet printet i en 3Dprinter. Det er kun de to motorer, der får flyet til at flyve, der er lavet kommercielt.

Det var på den store luftfartsmesse ILA Berlin Air Show, at Airbus viste hvordan 3D teknologi, kan være med til at revolutionerer produktionen af fly.

Den smarte og helt nytænkende måde at producerer flydele på, er aldrig blevet benyttet i praksis, men det vurderes fra Airbus side, ikke at være så langt væk. Materialet der printes i, er lavet af et fint lag pulver, der ved mange millioner lag, er i stand til at danne en fast og hårdfør overflade, der er brug for ved flydele.

Flydele skal være lavet i et materiale, der kan modstå det slid, der sker når man flyver 800 km/t. i alt slags vejr. Der er derfor en lang række sikkerhedskrav, der skal være opfyld, før Airbus kan gå i luften med produktion af flydele, til deres kommercielle flyproduktion.

Den nye teknologi vil medføre, at den store flyproducent vil sparer penge på materiale, da pulveret som der printes i ikke er nær så dyrt, som det materiale, de kommercielle fly i dag er produceret af. Samtidig kan en 3D printer producerer overflader der ikke vejer ligeså meget, som tilfældet er i dag, hvilket gør det mere brændstofvenligt at flyve med dele, der er produceret via en 3Dprinter.

Samtidig reduceres processerne på både udvikling og produktionstid, hvilket ligeledes vil spare flyproducenten for mange penge.

3D printere hitter i alle størrelser

Det er ikke kun de store kommercielle printere, der hitter rundt i verden. 3Dstore.dk meddeler ligeledes, at den private forbruger for alvor er begyndt at åbne øjnene for, hvad en 3Dprinter er i stand til i det private hjem.  3D printeren kan være et utroligt sjovt legetøj, men kan også bruges til praktiske gøremål, da den er i stand til at producere lige hvad man sætter den til.

Det er blandt andet blevet muligt, at printe legetøj til børnene, eller tallerkner og bestik til køkkenet. 3D printeren har ingen grænser i forhold til muligheder, hvilket gør det til en teknologi, der for alvor revolutionerer.

3D printeren skal redde mennesker i fremtiden

Der er store forventninger til teknologien bag 3Dprinteren. Et af de største potentialer ved 3D printeren ligger måske i en dag at kunne transplantere organer, der er lavet på en 3D printer med en patiens egne celler. På Harvard er der i dag sat et forskerhold i gang, der allerede har haft succes med at printe levende væv med blodkar.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *