Arbejdsløshed er noget, der kan ramme os alle, og det er bestemt ikke nogen sjov oplevelse at gå fra en fast, månedlig indtægt til sociale ydelser fra det offentlige. De fleste kommer heldigvis forholdsvis hurtigt tilbage i job, men for de personer, der ikke er lige så heldige, kan en opsigelse betyde en markant forringelse af deres levestandard. I Danmark passer vi på hinanden – også når vi selv eller naboen er så uheldig at blive arbejdsløs. De såkaldte a-kasser (arbejdsløshedskasser) står for udbetalingen af dagpenge, som i disse år har været et meget omdiskuteret emne i politiske kredse. Men er a-kasserne egentlig stadig en fornuftig investering – både for lønmodtagere og selvstændige? Det kigger vi på i denne artikel.
Kontanthjælp eller dagpenge?
Den fremmeste årsag for at være medlem af en a-kasse er for mange, at man i tilfælde af arbejdsløshed er sikret dagpenge frem for kontanthjælp. Indledningsvist er kontanthjælpssatsen betydeligt lavere end dagpengesatsen, hvilket i sig selv bevirker, at arbejdsløse foretrækker dagpengene. Ydermere har man som arbejdsløs kun ret til kontanthjælp, såfremt man opfylder visse meget strenge betingelser. Man må blandt andet ikke eje en formue eller værdier for mere end 10.000 kr. Bliver du arbejdsløs som boligejer, kan du altså være nødsaget til at sælge dit hus, hvis du ønsker at få kontanthjælp.
Dagpengene er generelt en mere fleksibel ydelse end kontanthjælpen, som gør, at du ikke skal lægge dit liv fuldstændigt om, blot fordi du i en kortere eller længere periode står uden et arbejde. Selvom det ganske vist er muligt at spare mange penge i hverdagen, hvis man eksempelvis følger de gode råd, tips og tricks, du blandt andet kan finde på sider som http://brugervejledning.dk/, vil de fleste sandsynligvis gerne blive boende i deres hjem samt beholde sommerhuset og bilen. For at få dagpenge skal du dog være medlem af en a-kasse, ligesom du også skal opfylde de betingelser, der fremgår af lov om arbejdsløshedsforsikring.
Mulighed for juridisk sparring, karriererådgivning og meget mere
Dagpengene er dog ikke den eneste ”gulerod”, der er ved at være medlem af en a-kasse. Som medlem får du nemlig også adgang til juridisk rådgivning, hvilket kan være guld værd, såfremt du er i tvivl om ansættelsesretlige spørgsmål. Forstår du eksempelvis ikke, hvad der menes med en konkurrenceklausul, eller er du i tvivl om, hvad det vil sige, at du har tavshedspligt efter markedsføringslovens § 19? I så fald kan det være en god idé at få en advokat til at kigge din ansættelseskontrakt igennem, så du ikke siger ja til noget, du ikke kan stå inde for. Ydermere tilbyder langt de fleste a-kasser karriererådgivning, seminarer og foredrag, så du bliver mere attraktiv for en potentiel arbejdsgiver.
Ovenstående vidner om, at a-kasser bestemt stadig har sin berettigelse som en del af det danske arbejdsmarked, og derfor mener vi, at det kun kan gå for langsomt med at få meldt sig ind. Besøg billigakasseguide.dk, hvis du gerne vil finde en billig a-kasse, der tilbyder samtlige omtalte fordele til en god pris.