Uncategorized

Sundere medarbejdere giver federe bundlinje

En investering i sundhed er en klog investering. Virksomheder kan spare mange penge ved at investere mere i deres medarbejderes sundhed og velbefindende, da resultatet af en øget fokusering på dette blandt andet er lig med færre sygedage, bedre trivsel og mere effektive medarbejdere.

Øget produktivitet og reduceret korttidssygefravær

Et forskningsprojekt lavet af Syddansk Universitet viser, at virksomheder, som har fokus på deres medarbejderes sundhed får værdi for deres indsats. Projektet viser, at ikke nok med, at det gavner den enkelte ansattes individuelle sundhed, men det gavner også virksomhedens økonomi. Årsagen til dette er, at virksomhedens målrettede fokus på motion i hverdagen øgede medarbejdernes produktivitet med 10 % og reducerede korttidssygefraværet med hele 56 %. Derfor kan sundhedsfremmende tilbud, som for eksempel aktive pauser og generelle motionstilbud i arbejdstiden være et værktøj til at højne produktiviteten på de danske arbejdspladser.

Sund, varieret og næringsrig kost har mindst ligeså meget at sige som motion. En sund og varieret kost bestående af gode råvarer er med til at øge den generelle sundhed og stabilisere blodsukkeret. Ved at have fokus på sund kost på arbejdspladsen med blandt andet en sund kantine-/madordning og sunde eftermiddagssnacks, kan man stabilisere de ansattes blodsukker og energiniveau i løbet af hele dagen og dermed forbedre deres koncentrationsevne. En sundere og mere næringsrig kost er også med til at nedsætte antallet af sygedage, da de ansattes helbred og velvære vil blive forbedret.

Sundhedsstrategi

Ledelsen bør tage ansvar for sundhedsområdet og betragte det ligesom økonomistyring. Der er skal være en strategi og en plan. Virksomheder kan have nok så velmente initiativer med motionsrum, som ender med at stå tomme, fordi medarbejderne ikke var motiverede og ikke blev spurgt først. En dialog med medarbejderne og et informationsmøde omkring sundhed, kan hjælpe til at forstå, hvordan behovet for sundhed er og, hvilke initiativer, der skal tages.

På informationsmødet skal der drøftes den generelle sundhed med både motion og kost i forbindelse med, hvad kan virksomheden gøre og, hvad kan den ansatte gøre – også i fritiden. I en travl hverdag kan det være svært at overskue og leve efter de mange forskellige kost- og måltidsråd. Hjemmelavet mad er oftere sundere end take-away, men det er til gengæld også mere tidskrævende. Især for arbejdende folk med børn er tid ofte en knap ressource. Her vælger mange at supplere den hjemmelavede mad med convenience-komponenter for at spare tid. Køkkenmaskiner kan også hjælpe med at gøre madlavningen mindre tidskrævende. En foodprocessor er blandt andet designet til at kunne skære, røre, rive, hakke, ælte, snitte og blende, så man ikke skal bruge tid på det, der kan købes foodprocessorer her.

Fokus på sundhed

En investering i sundhed skal ske i et samarbejde mellem ledelsen og medarbejderne, hvorved, der vil komme et win-win resultat. Medarbejderne vil mærke en forskel i velvære, energiniveau og helbred, hvilket kommer virksomheden til gode i form af mere effektive medarbejdere, færre antal sygedage og mindre risiko for stressede og utilpasse medarbejdere, som i sidste ende ender med langtidssygemeldinger og en tidligere pension.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *