Nyheder

Lave renter og boligsalg holder privatforbruger i live – Danmark halter efter nabolande

Ifølge de seneste prognoser fra Den Danske Nationalbank forventes væksten i dansk økonomi kun at runde 1.3 % hvilket er et halv procent mindre end i starten af året hvor nationalbanken forventede en samlet vækst på 1,8 procent af BNP. Det er især et fald i eksporten der trækker dansk økonomi ned imens det privatforbrug heller ikke er kommet op i gear på trods af et boligmarked der galoperer af sted i de større byer.

Nationalbanken nedjusterer væksten for 2016 til 1.3%

Den danske nationalbank valgte i slutningen af sidste måned at nedjustere forventningerne til den samlede vækst i dansk økonomi for resten af 2016. nationalbanken har således valgt at nedjustere forventningerne for 2016 til 1.3% hvilket er 0,5 % laver end i starten af året hvor man forventerede en samlet vækst på 1,8 %. Dette er langt fra første gang at nationalbanken må nedjustere sit vækstskøn for dansk økonomi da man igennem flere omgange har måttet reducere sine forventninger til dansk økonomi igennem de seneste par år. denne udvikling understreger dermed at dansk økonomi fortsat har svært ved at komme op i gear efter finanskrisen. på trods af denne udvikling fastholder nationalbanken sine forventninger til væksten i både 2017 og 2018 hvor der forventes at være en økonomisk vækst på 1,8 og 1,9%.

Boligmarkedet holder privat forbruget i gang

Det er især boligmarkedet der er med til at holde gang i dansk økonomi for i de større byer som København, Aarhus og Aalborg fortsætter boligmarkedet med at være brandvarmt.

Dette har heldigvis også en positiv afsmittende effekt på andre dele af dansk erhvervsliv. Således investerer danskerne også flere penge nye møbler og kunst til deres nye hjem. Hos webshoppen Snopart.dk der sælger billeder og plakater har man således mere travlt end nogensinde før. Samme tendens ses i nogle af Danmark største møbelkæder såsom Jysk sengetøjslager og IKEA.

Desværre er det ikke nok til at holde dampen oppe i hele Danmark. Privat forbruget ligger i sin helhed stadig et par procenter under niveauet fra før finanskrisen indtraf i 2009. Årsagen til dette er ifølge ledende økonomer at mange danskere fortsat slæber rundt på en stor gæld efter finanskrise og dette gør at mange vælge at betale gammel gæld af fremfor at investere deres penge i nye forbrugsgoder. Derudover har mange brancher brugt krisen til at blive mere effektive hvilket har givet lavere priser hvilket er med til at trække værdien af det samlede forbrug nedad selvom det paradoksalt øger danskernes købekraft.

Privat forbruget trækker væksten i Sverige

Udviklingen i Danmark står dermed i stor kontrast til situationen i vores nabolande.  I Sverige har man således siden finanskrisen haft en samlet vækst i BNP på over 12 % på trods af økonomisk krise i Europa. Derudover så er det især privat forbruget der trækker væksten i Sverige i modsætning til herhjemme hvor niveauet for offentlige investeringer i de sidste tre år har ligget på et rekordhøjt niveau.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *