Nyheder

Nye butikker ser dagens lys efter liberalisering af knivloven

I april valgte et flertal i Folketinget efter lang tids tovtrækkeri at liberalisere den ofte meget udskældte knivlov fra 2008, der har ført til flere sager, hvor jægere og håndværkere er blevet sigtet for ulovlig våbenbesiddelse. Den nye knivlov forventes at bidrage til skabelsen af flere hundrede arbejdspladser rundt om i landet.

Udskældt lov endelig væltet af brættet

Den tidligere knivlov, der blev indført under den forrige Venstre-regering i 2008, gjorde det ulovligt for danskere at være i besiddelse af en kniv med et blad på over 7 centimeter. Loven blev helt fra starten voldsomt kritiseret fra flere sider, da den førte til sigtelser af såvel fritidsjægere som håndværkere, når de var i besiddelse af helt traditionelle jagt- og arbejdsknive.

Med den nye lov håber politikere at finde en bedre balance imellem at dæmme op for voldelig adfærd med knive og straffe kriminelle hårdere for såvel besiddelse som brug af ulovlige knive, alt imens almindelige mennesker såsom jægere får en større frihed til at anvende de knivtyper, de før har været vant til. Således er der med den nye lov fortsat et totalforbud imod at medbringe knive til i nattelivet, til fodboldkampe, koncerter og andre offentlige forsamlinger.

Vigtigste ændringer i den nye knivlov

Med den nye knivlov er der blevet lavet en lang række ændringer i forhold til tidligere. blandt andet kan alle foldeknive nu lovligt ejes uden tilladelse fra politiet

Som hidtil kan lovlige foldeknive bæres og besiddes på offentlige steder i erhvervsøjemed, til brug ved jagt, lystfiskeri, sportsudøvelse eller lignende formål. I den nye lov lægges der ydermere op til, at det at bære kniv skal have ’et anerkendelsesværdigt formål’. Det vil sige, at politi og domstole kigger på selve kniven, den person, der bærer den, og det sted tidspunkt og den situation, den bliver båret på, når de vurderer om en kniv skal konfiskeres i modsætning til tidligere, hvor loven var langt mere rigid i sin fortolkning.

Nye butikker ser dagens lys i løbet af sommeren

Med den nye knivlov er der dermed lagt op til at en lang række knive der tidligere var ulovlige igen bliver lovlige. Dette har allerede nu betydet at en række nye knivbutikker og hjemmesider forventes at se dagens lys henover sommeren, i takt med at den nye knivlov træder i kraft.

Der forventes dermed både at blive skabt et par hundrede nye arbejdspladser herhjemme, både på fabrikker, i detailbutikker og muligvis i transportsektoren. Derudover forventes der øget omsætning især indenfor jagt og fiskeribranchen der hurtigt kunne mærke de negative effekter da den gamle knivlov blev vedtaget tilbage i år 2008.

Hvis du mangler et overblik over hvilke knive der er lovlige at anvende til jagt i forbindelse med den nye knivlov, kan du danne dig et overblik her

Den nye knivlov træder i kraft fra 1. juli 2016.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *