Nyheder

Lukning af barselsfond er et skridt i den forkerte retning for kvindelige iværksættere

I Danmark bryster man sig af, at man er et godt land for vækst og iværksætteri. Faktisk blev Danmark i 2015 kåret som det bedste land i Europa at starte virksomhed i. Men selvom regeringen forsøger at gøre det nemt at opstarte virksomhed i Danmark, så er der også love, der arbejder imod iværksætteriet.

Barselsfonden for iværksættere

Det var en særdeles kærkommen ordning, da regeringen vedtog at oprette en barselsudligningsordning for selvstændig erhvervsdrivende i finansaftalen for 2013 og således gav de selvstændige erhvervsdrivende de samme rettigheder, som lønmodtagere pt. har. Her har private arbejdsgivere siden 2006 kunne indbetale til en fælles barselsfond, så de i forbindelse med, at deres ansatte skal på barsel, kan få lønrefusion for mere end den laveste dagpengesats, som det var var tilfældet førhen.

Denne barselsudligningsordning for selvstændige erhvervsdrivende skulle gøre det nemmere og mere attraktivt at springe ud som iværksætter – og stille kvindernes og mændenes muligheder mere lige. Forhold som Danmark arbejder aktivt for, for derigennem at stimulere den økonomiske vækst, øge eksporten og skabe flere arbejdspladser.

Ordningen trådte i kraft i oktober 2015, men er allerede her et halvt år efter, nedlagt igen, fordi ordningen ikke alligevel kan løbe rundt. Ifølge beskæftigelsesministeriets beregninger, skulle selvstændige betale 300 kr. om året til udligningsordningen, som så ville kunne sikre en barselsløn på højde med den almindelige løn. En ordning, som lønmodtagere har nydt godt af siden 2006. Men Lars Barfoed valgt at skrotte ordningen med en begrundelse om, at det kun er ca. 1000 virksomheder, der vil få glæde af ordningen, og at det så ikke giver mening, at alle selvstændige skal indbetale til ordningen.

Hos interesseorganisationen for ingeniører, IDA, er man ikke just glad for beslutningen om at nedlægge ordningen. Her siger Bolette Silasen, formand for familie- og ligestillingsudvalget i IDA til fagbladet, Ingenøren, at ministeriets beregninger er forkerte, da den ikke medregner alle de potentielle nye iværksættere, som med barselsordningen vil starte op som selvstændige iværksættere, og dermed også kommer til at bidrage til ordningen.

Kvindelige erhverv er udsatte

Udprægede kvindelige erhverv, som eksempelvis frisørfaget er en faggruppe, som er særlig ramt af den seneste beslutning. Hos Tryllespejlet i Roskilde ser indehaver, Birgitte B. Andersen, beslutningen som en trist udvikling, der giver svære vilkår for yngre frisører, der har eller ønsker at starte egen forretning. Det gør det ikke nemmere for de kvindelige iværksættere, og opfordrer ikke ligefrem til at tage jobsituationen i egen hånd, hvis man ikke lige finder et job efter endt uddannelse. Hun håber, at regeringen finder på en anden løsning, så branchen i fremtiden ikke kommer til at lide under mangel på frisører. Arbejdet, arbejdstiderne og arbejdsbyrden for selvstændige frisører er hård nok i forvejen – man behøver ikke give de unge endnu flere grunde til at fravælge faget.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *