Guides

Få styr på, hvem der arver din virksomhed

Arvereglerne er et stort virvar, som de færreste almene danskere har styr på. Det er blandt andet på grund af denne uvidenhed, at der til tider opstår arvestrid, som splitter og ødelægger familier. Det er dog ikke kun de efterladte, der kan risikere at stå som et spørgsmålstegn. Du kan også stå som sådan et. Især hvis du er ejer af en virksomhed, kan der opstå mange spørgsmål om, hvad der skal ske med denne, hvis du skulle gå bort. Det er netop det, denne artikel giver svar på i det følgende.

Den rigtige arving med et testamente

Som nævnt er der mange regler og forbehold, som der skal tages højde for, når det kommer til arv, og det er ikke alle disse, der tilgodeser dine nærmeste eller dine sidste ønsker. Derfor er det mest optimale at få lavet et testamente, hvis du har nogle særlige ønsker, hvad angår din virksomhed og andre formuer. Hvis du ikke laver et testamente, kan det i værste tilfælde betyde, at din virksomhed falder i de forkerte hænder, hvilket kan føre til lukning. Et testamente er altså klart anbefalelsesværdigt, hvis du har ønsker, som du gerne vil have trumfet igennem efter din bortgang.

Hvis du vælger at efterlade dig et testamente, er det nødvendigt, at du kontakter en advokat for at kunne erklære dette gyldigt. Desuden har de advokater med speciale og kompetencer inden for netop arveret også styr på alle de gældende regler inden for emnet. Med en advokat ved din side modtager du derfor professionel hjælp til at få udarbejdet et testamente, der opfylder alle dine krav og ønsker, og du kan derfor let sikre, at din virksomhed tilfalder den rette i sidste ende.

Følger arvereglerne ved manglende testamente

Hvis du ikke vælger at skrive et testamente, der bestemmer, hvem der skal arve din formue – inklusiv din virksomhed – bestemmes din arv ud fra en række arveregler.

Der findes tre arveklasser, som bestemmer, hvem der skal arve din formue, hvis du ikke har fået oprettet et testamente. Den første arveklasse består af din ægtefælle og dine børn, og de er derfor de første til at skulle arve efter dig. Den anden arveklasse består af dine forældre, og den tredje består af dine bedsteforældre. Den anden arveklasse får dog kun del i arven, hvis der ikke er nogen i første arveklasse til at modtage den. Tredje arveklasse kan altså kun få del i formuen, hvis der hverken er nogen i første eller anden arveklasse til at modtage arven. Under hver arveklasse er der ydermere en række af dine nærmeste, hvem formuen tilfalder, hvis f.eks. din ægtefælle er afdød.

Selvom du vælger at undgå arveklasserne igennem et testamente, vil der altid tilfalde tvangsarv til dine arvinger i den første arveklasse. Disse vil tilsammen modtage 2/8 af din arv, men resten er du selv herre over, hvilket er en stor fordel, hvis du ikke ønsker, at det hele skal tilfalde dine arvinger i første klasse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *