Sydamerikanske Venezuela er lige nu i verdens medier for en økonomisk nedsmeltning af rang – på trods af, at landet har verdens største oliereserver, der får selv Saudi Arabien til at ligne en udtørret brønd.
Venezuela er et godt eksempel på, hvordan et forfejlet socialistisk eksperiment ser ud.
Siden Hugo Chavez i 2013 blev efterfulgt af Nicolas Maduro, der blev valgt demokratisk med 7.5 millioner stemmer i landet med cirka 16 millioner indbyggere, er alt gået galt.
Oliepriserne er faldet drastisk. Det er dårligt nyt for landet, hvor 97 % af eksporten består af olie. For at modvirke dette har regeringen printet flere penge. Inflationen rammer i år 2000 % med nuværende prognoser. Og fordi at venezuelanske penge i det internationale marked er værdiløse kan virksomheder ikke importere nødvendige varer.
Venezuelas største byggeri drejede for nyligt nøglen om, fordi de ikke kan importere bryg på det internationale marked.
Og hvordan reagerer den socialistiske præsident? Ved at anklage dem for landsforræderi og true ejeren af virksomheden med fængsel.
Ingen kondomer
I disse dage mangler venezuelanerne mad, livsnødvendig medicin og meget mere.
Men det er måneder siden, de første tegn på en kommende krise viste sig.
I starten af 2016 kostede en pakke med 36 kondomer 4760 bolivar. Det svarer til knap 5000 kroner. Til sammenligning koster kondomer hos CoolKondom fra cirka 1 krone per styk og således under en 50’er for 36 styk.
Det er dog ifølge den officielle kurs. Reelt var kursen for de statsprinterede bolivars allerede faldet til cirka 1/500 af dette, på trods af at regeringen nægtede, der var et problem og fastholdte den officielle vekselkurs.
Regeringen har senere været ude at justere og anbefaler nu landets borgere at vente med at få børn, fordi der lige nu ikke er penge til det. Og her taler vi om et land, hvor abort er forbudt og kondomer ikke kan købes for menneskepenge.
Nedsmeltning koster liv
I går blev flere supermarkeder i storbyen Caracas ”looted”. Store folkemængder brød ind midt på dagen, tog hvad der var og forlod butikken i dag. De rige i Venezuela har for længst forladt landet, fordi de frygter for de kommende ugers udvikling. Der er ikke strøm, mad medicin eller plads til alle og regeringen har vist sig at være helt handlingslammet.
Det er på højde med hvad der skete i Argentina i 2001 – hvis ikke værre. Vi kommer til at se ikke alene en statsbankerot i Venezuela, men potentielt også det, der er værre.