Nyheder

Tandlægerne sænker priserne!

Danmark har igennem flere år haft nogle af de højeste tandlægepriser i EU, hvilket også har medført, at mange danskere har rigtigt dårlige tænder. Tanken om at skulle have store penge op ad lommen, og generel tandlægeskræk, er flere gange blevet fremhævet som en af hovedårsagerne til, at danskerne oftere end vores nordiske naboer, undlader at sætte sig i tandlægestolen. Men en række nye undersøgelser viser at priserne for første gang i mange år er omfattet af prisfaldene.

Øget konkurrence og pres på priserne

En af hovedårsagerne til, at der er kommet større konkurrence herhjemme skyldes først og fremmest, at mange danskere igennem de sidste par år er valfartet i hobetal til lande som Sverige, Tyskland, Polen og Tyrkiet for at få ordnet deres tænder – hvor priserne kan ligge imellem 30-70% under niveauet i Danmark. Som et resultat af dette har flere tandlæger herhjemme valgt at sænke deres priser betydeligt. Derudover er flere tandlæggerne begyndt at tilbyde både tyske og svenske priser herhjemme for at imødegå den store konkurrence. Prisreduceringerne dækker over en bred kam af behandlinger fra almindelige tandrensninger til rodbehandlinger og selv større indgreb som montering af kroner har oplevet prisfald.

Store muligheder for at forhandle

En ny undersøgelse foretaget af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viste desuden for nyligt, at 4 ud af 5 forbrugere, der forhandlede med deres tandlæge, opnåede en bedre pris – hvilket understreger tandlægernes villighed til at konkurrere på priserne. Dette fænomen har været genkendeligt over store dele af landet så der er ikke blot tale om stigende konkurrence i byer som Aarhus, Aalborg og København.

Større gennemsigtighed i markedet

Tidligere har det danske tandlægemarked været meget beskyttet. Det er meget sjælendt danskerne skifter tandlæger. Men i de senere år er en række online-tjenester begyndt at sammenligne priser på tværs af klinikker både i hver enkelt kommune og på tværs af landet, hvilket også har bidraget til at skærpe kampen om priserne.

Kurven er knækket

Med den seneste udvikling ser det ud til, at der er blevet sat en foreløbig stopper for de høje danske tandlægepriser. Tandlægeforeningen indrømmer selv, at konkurrencen i branchen har været for slap, hvilket har gjort at mange tandlæger ikke har behøvet at justere deres priser i flere år. Endnu en effekt af de nye konkurrencevilkår er at flere og flere tandlæger slår sig sammen i større praksisser og såvel landsdækkende kæder for at kunne spare en række fællesudgifter og dermed også yde en højere kvalitet til en lavere pris.

Det er dog for tidligt at sige om danskerne stadig betaler de højeste tandlægepriser, men foreløbigt ser det ud til at kurven efter mange år er knækket. Fremtiden må dermed vise om danskernes overordnede tandsundhed vil blive højnet i fremtiden som følge af større konkurrence og bedre priser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *