Hvor mange studerende koncentrer sig om studierne og deres nødvendige studiejob, kaster andre sig over iværksætteriet. Det er det helt rigtige tidspunkt i livet, at starte egen virksomhed på. For du har ingen forpligtelser, er sikret en fast, om end lav indkomst og har masser af tid ved siden af dine studier til at starte virksomheden op.
Tendensen er klar. De mest modige og målrettede, unge studerende skifter det traditionelle studiejob ud med en karriere som iværksætter. Det kan virke som en risikabel beslutning, men rent faktisk er tiden som studerende nok det mindst risikable tidpunkt i livet at starte egen virksomhed på.
Ingen forpligtelser og lav, sikker indkomst
For som ung studerende har de færreste nået at stifte familie, købt hus eller fået børn. Så de har ingen økonomiske eller andre forpligtelser, der dikterer dem, at skulle skaffe et fast månedligt beløb til terminer, mad og tøj til børneflokken, ligesom deres dage ikke er nær så planlagte, som alle os med børn, hus, have og familie er vant til.
Samtidig har de fleste studerende en fast, lav indkomst – nemlig deres SU – der som minimum kan sikre dem tag over hovedet, eller i hvert fald sikrer, at det beløb de skal finde til livets ophold hver måned, ikke behøver at være særligt stort.
De færreste studier er fuldtidsarbejde
Det er også de færreste studier, der kræver, at de studerende bruger alt deres tid i dem. Især universitetsstudierne kan oftest klares på, hvad der svarer til halv tid. Den resterende tid kan så enten bruges på et studiejob eller til at starte sit eget.
Oftest skabes de mest nytænkende virksomheder af helt unge mennesker, fordi de bedre forstår at anvende digital teknologi på nye måder inden for gamle, traditionelle brancher. Det kaldes også disruption, fordi det udfordrer både den måde traditionelle brancher sælger, markedsfører og organiserer sig på.
Populære eksempler på dette er digitalkameraet, der sendte den gamle filmgigant Kodak til tælling, Skype, der omlagde dyr langdistancetelefoni til gratis internetforbindelser og senest Uber-app’en, der truer med at tage livet af alverdens taxa-firmaer.
Startede garnbutik på SU og anede intet om at strikke
Et andet godt eksempel er den unge iværksætter Dennis Drejer, der efter at have været med til at starte cykelpartner.dk som online-cykelhandel, startede sin egen garnbutik Rito på nettet, hvor de sælger blandt andet Drops garn, mens han stadig var på SU. Det er to år og 90.000 kilometer garn siden nu og i dag beskæftiger firmaet 6 fuldtids- og 9 deltidsansatte i hjembyen Skive.
Det overraskende ved valget af garn er, at kunderne traditionelt har en alder, hvor det at handle på nettet må forventes at være en udfordring for dem. Men det er slet ikke tilfældet, fortæller Dennis Drejer. Hovedparten af kunderne er over 55 år og rigtig mange er langt over den alder. De kan fint finde ud af at handle i shoppen og er glade for det, fordi der i disse år bliver længere og længere mellem garn- og hobbybutikkerne – især i Udkantsdanmark.
”Rito blev simpelthen lanceret på det helt rigtige tidspunkt. For samtidig med at vi lancerede den, begyndte de ældre at handle mere og mere på nettet, samtidig med at vi har kunne ride med på den bølge af yngre, nybagte mødre, der begynder at hækle og strikke selv i tiden op til og efter de har fået deres første barn. Det er en trend, vi har set vokse i markedet i løbet af den periode, vi har været online med shoppen”, fortæller Dennis Drejer, der deler ud af hans iværksættererfaringer på hans egen hjemmeside.