De to mest typiske måder at investere sine penge på, er i aktier eller obligationer. Men før man kan beslutte hvilken investeringsform der passer bedst til en selv, skal man kunne kende forskel. Når man investerer i aktier, investerer man i en lille del af en virksomhed – virksomheden udsteder aktierne, som kan købes på Børsen over hele verden.
Du kan derfor godt købe en del af en virksomhed, selvom virksomheden ikke ligger i Danmark. Når det går virksomheden godt, stiger din aktie i værdi, og du kan derfor sælge den for mere end du har købt den for = du tjener penge. Men går det virksomheden dårligt, falder din aktie i værdi, og du kan være nødt til at sælge den til færre penge end du købte den for = du taber penge. At investere i aktier er derfor altid forbundet med en risiko, hvilket man skal være klar over før man investerer.
At investere i obligationer er lidt anderledes. Her fungerer det således, at du giver et lån til den der har udsted obligationen, hvilket typisk er staten eller en privat virksomhed. Det lån du giver løber over en bestemt periode, og imens lånet står på får du renter, hvilket gør at dine penge stiger i værdi. Generelt set anses obligationer udstedt af den danske stat for at være ret sikre, og derfor er der ikke så stor risiko for at du mister penge ved at købe dem. Derimod anses virksomhedsobligationer for at have en større risiko, hvilket svarer til den samme risiko som en aktie ville have.
