Nyheder

Forebyg mobning på arbejdspladsen

Selvom en arbejdsplads på nuværende tidspunkt er helt fri for mobning, er det ikke en garanti for, at problemet aldrig vil kunne opstå i fremtiden. Det er også nemmere og billigere at forebygge skader end at hele dem igen. Derfor er det en rigtig god idé at tænke på forebyggelse – også selvom der på nuværende tidspunkt ikke er udsigt til nogen negativitet.

Mobning kan starte blidt med, at eksempelvis en afdelingsleder pludselig bliver taget af et projekt, som vedkommende har arbejdet på i flere måneder – helt uden nogen forklaring. Det er ofte hverdag på mange danske arbejdspladser, hvoraf mange af situationerne ofte får lov at udvikle sig, uden at nogen griber ind og tager ansvaret for handlingen.

I værste og sidste ende kan det ende med at udvikle sig til mobning på arbejdspladsen, fordi den enkelte medarbejder ser sig holdt udenfor og især, hvis der ingen forklaring kommer på de øverste leders handlinger.

To former for mobning

Helt traditionelt har man i dag skelnet mellem to forskellige former for mobning, hvoraf den ene form er konfliktmobning og den anden form er rovmobning.

Konfliktmobning på arbejdspladsen udspringer sig ofte i uløste konfliker, der bliver optrappet og ender med, at en eller flere ansatte i virksomheden føler sig mobbet. Ofte begynder en sag om konfliktmobning med, at parterne bliver uenige om en sag eller flere forhold. Andre gange kan det være uenighed om deres respektive roller og ansvar, samt hvordan og hvornår de enkelte arbejdsopgaver skal udføres på arbejdspladsen.

Et kendetegn for denne type af mobning er, at selvom begge parter er frustrerede over hinandens holdninger og beslutninger, er de stadig i fin dialog med hinanden.

Rovmobning beskriver derimod en situation, hvor en tilfældig og uskyldig person bliver offer for aggressive og negative handlinger fra en eller flere personer. Personen er uheldig at være i en situation på det forkerte tidspunkt med de forkerte mennesker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *